Schapenvacht

In schapenvachten zit lanoline en veel zand. Natuurlijk kun je gaan spinnen zo uit je vacht maar het zand in de vacht kan veel slijtage geven aan je spinnewiel, daarom kies ik er voor haar te gaan wassen. Het schapenvacht wat ik hier ga schoonmaken is een Zwartbles eerste scheer.

Het vacht heb ik uitgelegd op de grond waar ik een keukenzijl heb gelegd. Eerst ga ik opzoek naar stro deeltjes. Deze vacht was super schoon en aan een stuk geschoren. Op de foto ligt hij nog dubbel en zie je al heel mooi de kop voor en het rug deel links. Na de stro deeltjes eruit hebben gehaald en de dubbele scheer (kleine bolletjes aan de onderzijde van de vacht) kan de vacht eigenlijk één geheel in de was tobbe. Ik zelf doe het in delen. In de zomermaanden kan dit heerlijk buiten en heb ik ook grote tobbe, alleen nu gaan we de wasbak er voor gebruiken, vandaar de delen.

De wasbak vul je met heet water, en voeg een drupje afwasmiddel toe. Hier leg je de wol gewoon bovenop. Met een met een pollepel druk je voorzichtig de wol iets in het water. Niet roeren knijpen of wat dan ook. Gewoon de wol onder water en niets mee doen. Dit laat je eventjes staan. Hierna laat je het water weg lopen, duw voorzichtig de wol iets naar de zijkant en zodra de bak leeg is doe je de stop er weer in en laat je hem opnieuw vol lopen met warm water. Dit is de spoelbeurt ook hierbij niet wrijven roeren of wat dan ook. water weer weg en indien nodig nogmaals spoelen.

Nu is het heel handig als je nog een centrifuge hebt of anders een sla centrifuge. Daarmee sla je het onnodige water eruit en kan de wol liggend drogen.

Zomermaanden

In de zomermaanden leg ik de vachten na het ontdoen van de strootjes heel vaak in een speciekuip met regenwater en laat deze dan gewoon een hele nacht staan. Vaak hoef je ze dan nog maar eventjes na te wassen met wat heet water en dat drupje afwasmiddel. Hiervoor gebruik ik dan een weckpan (elektrische die in gesteld kan worden op 40 graden). Na het centrifugeren hangt de wol dan heerlijk te drogen in de zon en wind.

Volgende keer gaan we de wol kaarden of kammen…tot de volgende keer