Knippen bij Fair isle

Rillingen over je rug? met een schaar in breiwerk? Ja !!!! dat kan!!!!!

Bij het breien van Fair Isle patronen kom je heel vaak knip biezen tegen of gedeeltes die gewoon door geknipt moeten worden. Voor iedereen die dit voor het eerst moet doen, is dit wel een dingetje. Ook ik heb het ooit voor de eerste keer moeten doen, en ik kan je vertellen dat mijn hart in mijn keel zag. Na vele knippen te hebben gezet is het voor mij gewoon een onderdeel geworden van de afwerking. Als je dit goed doorleest en stap voor stap de dingen doet die worden beschreven, kan het echt niet meer mis gaan.

(de foto’s zijn van een vest van Marie Wallin die aan de voorzijde door moest worden geknipt. In het patroon zat geen knipbies. Ook zonder deze bies kan het.)

Wat je nodig hebt?

een naaimachine die zigzag steek kan maken

een scherp maar niet te grote schaar

Stop naald met een wollen draad die een totaal andere kleur heeft dan je werk.

Geduld, tijd en een lichte plek waar je goed je steken kunt zien.

Nu gaan we starten

1. Leg het werk op de tafel neer en zorg dat je percies het midden van je werk kan vinden.

2. Met een draad in een totaal andere kleur rijg je met rijgsteken het gekleurde draadje van onder naar boven. Nu de draad erin zit ga je verder op de naaimachine.

3. Zet je naaimachine op een brede zigzag steek en ga de steek die direct naast je gemarkeerde steek (draadje) zit, zigzagen van onder naar boven. Dit doe je ook aan de andere zijde van het draadje. Dus je krijgt dan aan twee zijden een zigzag steek. (zo blok je het werk en zal het niet gaan rafelen na het knippen.)

4. pak een scherp maar klein schaartje (bij een grote schaar knip je heel snel mis) knip nu de steken door die tussen de zigzag rijen zitten. Eigenlijk door de lijn waar je rijgdraad in zit.

( tip …. Hou je hand eventjes onder de te knippen lijn. Zo voorkom je dat je per ongeluk de onderzijde mee knipt)

Zo je eerste werk door geknipt.

Heb je nu wel knip biezen mee genomen in je brei werk is dat natuurlijk de lijn waarop je gaat knippen. Zet voor de zekerheid wel eventjes je rijgdraad erdoor. Zo zie je heel goed waar je zigzag steken op de machine moeten komen. Mocht je per ongeluk wel tijdens het knippen je zigzag draden raken, kun je altijd dat stukje nogmaals eventjes zigzaggen als je je werk al geknipt hebt.

Moeilijk is het echt niet…maar zorg wel voor genoeg licht tijdens je werk en neem de tijd er eventjes voor….succes!

Mocht je nog vragen hebben kun je via het mail formulier altijd eventjes je vraag aan mij mailen, of laat een reactie achter onder deze blog.