Fair Isle

Het fair Isle breien is vernoemd naar het eiland Fair Isle. Het ligt ten noorden van Schotland en valt onder het bestuur van Shetland. Het eiland word bewoond en de inwoners houden zich voornamelijk bezig met de schapenteelt. Het is het meest afgelegen maar bewoonde eiland van het Verenigd Koninkrijk. Het eiland staat bekend om zijn traditionele manier van breien, en vogelobservatiepost.

Er bestaan verschillende verhalen omtrent het ontstaan van de fair isle brei technieken waaronder dat er rond 1588 een schip voor de kust van shetland is gezonken. De bemanning hadden truien aan en deze zouden de inspiratie bron zijn geweest voor het patronen brei werk.

Ook is er een verhaal dat rond 1800 kooplieden de zee overtrokken naar de Shetland eilanden vanuit Scandinavië, en dit brei werk meenamen. Niemand weet het zeker, ook omdat er toen weinig documentatie werd verricht waarin deze breitechniek of de voorbeelden werden gedocumenteerd.

Bekend is dat na de eerste wereld oorlog het breiwerk echt populair begon te worden en dit als bovenkleding werd gedragen.

Techniek

Doordat de truien, vesten, wanten, mutsen van wol werden gemaakt en met twee draden tegelijk werden gebreid , werden ze warm en voor heel veel landen heel geschikt te dragen in het koude klimaat. De patronen die werden gebruikt werden konden verschillen.

Toch is er een periode geweest dat men bang werd dat deze prachtige techniek zou verdwijnen en dus ook niet doorgegeven zou worden.

De steeds groter wordende olie industrie en het vinden van olie velden in de Noordzee zorgde ervoor dat veel mensen stopten met breien en in de olie industrie gingen werken. In de jaren 90 werd het breien van deze truien bijna niet meer gedaan en dreigde hierbij de kennis en de techniek totaal verloren te gaan. Om dit te voorkomen werd in 1983 de Shetland Knitwear Association opgericht, die heeft voorkomen dat de techniek en de patronen bewaard zijn gebleven.

Wol

De originele werken werden allen van wol gemaakt. Men had de schapen voor handen en spinnen werd in die tijd veel gedaan. Wol heeft een prachtige structuur die heel geschikt is voor de fair isle patronen. Een wollen draad heeft schubben waardoor de verschillende draden goed in elkaar vallen. zou je dit met nylon of glad katoen hebben gedaan dan zou je de meeloop draden altijd in het zicht houden. Daarbij was wol goedkoop. Een lange tijd wisten de boeren van schapen niet eens goed wat ze met hun wol aan moesten. Het was weinig waard. De truien die hiervan werden gemaakt waren dik en warm en ook nog eens prachtig om te zien. De eerste patronen die ontdekt zijn waren wollen handschoen in het jaar 1850 gemaakt door Marit Guldsetbrua Emstad.

In de jaren die daarop volgende werd het brei werk steeds populairder en rond 1920 kwamen de Noorse lusekoften (luizenvest) op de markt. In de patronen werden zwarte stippen verwerkt die leken op luizen, vandaar de naam. Vele toeristen kochten deze vesten. Alle vesten werden daadwerkelijk op de hand gebreid. Rond de jaren zestig kwamen voor de breisters, breimachines in de plaats en verdween het echt handwerk. Natuurlijk bleven de vrouwen voor hun eigen gezinsleden deze prachtige vesten maken maar voor de handel werden de truien op de breimachines gemaakt.

Fair Isle van nu

Langzamerhand komen er steeds meer mensen die deze manier van breien leuk vinden en aan willen leren. Ook de manier waarop de truien worden gemaakt en de materialen die worden gebruikt veranderen. Een ding blijft, de techniek!

Vandaag de dag kun je heel veel patronen vinden gemaakt met de fair isle techniek. Toch is de manier van breien verbeterd. De materialen die wij tegenwoordig gebruiken voor het rondbreien zijn anders dan men het heel vroeger deed, maar de techniek blijft dezelfde ieder patroon weer.

Fair Isle aanleren

Ik kan met goed voorstellen dat je nieuwsgierigheid nu geprikkeld is en vooral als je van mooie patronen houd en een beetje geduld kan hebben in het afwerken van je te maken project.

Kun je breien zowel een rechte als een averechte steek? nou dan ben je er al bijna en is het fair isle breien puur een oefening om deze steken te maken op de continentale manier.

Regelmatig krijg ik de vraag of ik het iemand wil leren en helpen wil bij deze techniek of een patroon te leren breien. Nou is het natuurlijk heel leuk en gezellig om hiervoor een workshop te gaan opzetten en iedereen uit te nodigen maar gebleken is dat èèn op èèn les vaak meer duidelijk maakt dan in een groep deze techniek aan te leren.

Ga naar het contact formulier en vermeld dat je graag fair isle wil gaan leren breien. Ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op om een afspraak te maken. Oefen materiaal is hier aanwezig en mocht je zelf materiaal hebben en breipennen neem die dan gerust mee.